Lasta kajak på biltak

Så här lastar och transporterar du din kajak på biltaket.

Att ge sig ut på vattnet med kajaken är en fantastisk upplevelse, men det börjar med att säkert lasta och transportera kajaken till din destination. Här är en praktisk guide för att hjälpa dig att förbereda din kajak för resan och säkerställa att den sitter stadigt på biltaket.

Hur får jag lättast upp kajaken på biltaket?

Många vill ha en lättare kajak för att det ska vara enklare att lyfta upp den på biltaket. Om din kajak är för tung, kan du lyfta upp en sida i taget. Här är några knep och hjälpmedel:
 • Skydda bilen: Lägg kajaken snett mot bilen och skydda bilen med en handduk. Lägg upp ena änden av kajaken snett mot takräcket på handduken, lyft sedan den andra änden och skjut upp kajaken på plats.
 • Använd Kajaklastare / Boatrollers: Detta är en rulle som fästs på bilen med sugproppar. Lyft kajakens ena ände rakt bakom bilen på Kajaklastaren och skjut upp kajaken på takräcket.

 Vår modeller av Kajaklastare finner du HÄR

Och här ser du hur de används.


Hur ska jag lägga kajaken på takräcket?

 1. På kölen: Detta går fint att lägga en styv kajak plant på kölen, men den kan riskera att buktas in om kajaken har en plan botten. Det rekommenderas att använda kajakhållare som greppar kajakens kanter där kajaken har en stark rund form. Detta gäller framförallt om man har smalt mellan takräckena.
 2. På högkant: Detta är ett bra alternativ för att minska risken för deformation. Stöd kajaken med höglastare, J-hållare eller kajakhållare som greppar kanterna.
 3. Undvik att lägga kajaken upp och ner: Kajaken är oftast högre framför sittbrunnen än bakom, vilket gör att fören kan stå upp i luften mer än aktern. Detta rekommenderas inte.

Kajakhållare från Paddlespot håller kajaken stabilt i alla riktningar och avlastar där kajaken är som starkast:

Här visar vi olika sätt att lasta kajaker på:

Transportera kajak på bilen

Det går bra att transportera en kajak, eller upp till 4-8 stycken, på bilen. Det som begränsar är hur tungt du får lasta på just din bil. Ofta ligger begränsningen på 75 eller 100 kg. Här är några tips:
 • Avstånd mellan takräcken: Ha så långt avstånd som möjligt mellan takräckena. Lägg kajaken så dess mitt är mitt emellan takräckena eller strax bakom den punkten.
 • Kajakhållare: Använd kajakhållare som fördelar vikten, det är skonsammare för kajaken. Om det är kort avstånd mellan dina takräcken kan du använda en hållare som stabiliserar kajaken i sidled också.
 • Utmärkning: Om kajaken sticker ut framför bilen eller mer än 1 meter bakåt, märk ut den med en vimpel i tydlig färg. För utmärkning i mörker (eller när väderförhållandena kräver det):
  • Fram: Lykta med vitt ljus samt vita reflexer.
  • Bak: Lykta med rött ljus samt röda reflexer.
  • Åt sidorna: Lasten får sticka ut max 20 cm utanför bilens bas.

Vad ska jag använda för att spänna fast kajaken med?

Det finns en mängd starka spännband på marknaden. Välj ett som är lite grövre och avsett för ändamålet. Här är några tips:
 • Skydd mot skav: Välj spännband som är madrasserade mot kajaken så att spännet inte skaver. För lastning på högkant så behövs 3,5m långt band.
 • Låsbara spännband: Dessa har insydda rostfria vajrar i remmen och går inte att skära av. Remmarnas låsning går att låsa, vilket kan kännas tryggt om kajaken ska ligga på biltaket över natten.
 • Undvik att spänna för hårt: Man behöver inte ha stora lastband som spänns åt med en arm, då detta kan skada kajaken om man spänner för hårt.
För mer information om låsbara spännband, se filmen nedan:

Hur snabbt kan man köra med kajaker på taket?

Det finns inga specifika regler som begränsar din hastighet på grund av last på biltaket, utöver de vanliga hastighetsbegränsningarna. Det är dock viktigt att tänka på vindfånget på taket och vindens påverkan. Om du har kraftig motvind bör du kanske hålla en lägre hastighet, särskilt om du har stort vindfång.
Vinden gör en skillnad. Tänk dig att du kör i 110 km/h och har 10 m/s i motvind; då möter du vinden i 146 km/h. Vindbyar på 15 m/s är inte heller helt ovanliga, och då är motvinden uppe i 164 km/h. Så ha vinden i beaktning.
En extra säkring kan vara att dra ett eller två spännband runt hela kajak-paketet och in genom bilen så allt säkras i biltaket också.
Några sista tips:

 

 

 

 

 

Fler bloginlägg

Se alla
Kajakevent Luciapaddling

Var med på något av våra Kajakevent

Följ med på våra Kajakevent där du får umgås bland andra likasinnade, vare sig du är nybörjare eller är en erfaren paddlare.
Paddelturen Sicklaön - runt tillika 1-maj paddlingen

Paddlingsturen utanför boxen

Kajakturen utöver det vanliga Ja, det kan bli verklighet när man går lite utanför boxen. Här är några tips och inspiration för att upptäcka nya kaj...
Lasta kajak på biltak

Lär dig allt om att köra din kajak på bilen.

Här får du alla knep hur du lastar din kajak smidigt och säkert på biltaket.

Lär dig vilka kajakhållare du kan använda och hur du ska få upp kajaken på biltaket, hur du binder fast kajaken och hur den ska ligga.