Varför flytväst? Vilken flytväst?
-samt några bra extra saker med flytväst.
För de flesta är flytväst en självklarhet när man är ute och paddlar, men för andra så är det ok att paddla utan flytväst en varm sommardag då man känner sig trygg med temperaturen.
Dock så bör man ha olika saker i åtanke vilka vi låter våran Jörgen berätta om iom att han även jobbar som Brandman och har tyngd bakom sin ord.
" Flytvästen kan tyckas onödig om man ändå kan simma, men det är en hel del situationer som kan uppstå där den är helt livsavgörande och iom det ett självklart val. Själv tycker jag det är gött av många olika anledningar, men det kan vi prata om i slutet.
Swim failure, Köld chock, trauma, sjukdom är några av sakerna man bör ha i beaktning och hur jäkla fort man blir nedkyld.
- Swim failure handlar just om nedkylningen. Det första som händer är ej att du dör av kylan, utan det är att fingrar och andra externa lemmar slutar fungera. Sedan så för var grad musklerna kyls ner så blir de 10% svagare, detta innebär att med flytväst så ökar tiden man klarar sig i vattnet markant.
- Köld Chock kan uppstå vid bad i kallt vatten. När kroppen plötsligt hamnar i kallt vatten så kan det bli omöjligt att kontrollera andningen, det är stor risk för kallsup vilket kan starta en ond spiral nedåt.
Kläder som saktar ner hastigheten i exponeringen till kallt vatten minskar denna risk.
- Skulle du råka ut för trauma, slag i huvudet, påkörd, självklart bra med flytväst.
- Sjukdom, Epilepsi, hjärtsnurr, stroke mm mm, Ge kompisarna den där extra tiden att hinna hjälpa dig.
Nu till de roligare sakerna med flytväst. Man kan ha fina fickor för goda saker, en del har ficka på ryggen för vätska, denna ficka använder jag ofta för de där bra ha sakerna, tejp, extra lina, toa papper, kniv , mm, mm. Flytvästen håller mig varm och jag kan stoppa mobilfodralet innanför den så även den håller sig varmt, alltså så batteriet håller längre. Jag har en flytväst som syns bra och det är bra. Min har även justering både i sidorna och vid axlarna så jag kan justera den efter klädsel och kapell eller ej. Samt så kan fler låna den.
Jag har även satt fast en vattentätt fodral utanpå flytvästen så har jag mobilen mm enkelt åtkomligt när så önskas, samt så en liftkorts-snurra till telefonen så den slipper blir ett sänke.
En del flytvästar ha gren-rem och det är inte så dumt, då kan man ha den lite lösare runt kroppen under paddling men hamnar men i vattnet så sitter den i läge ändå.
Det är gren-remmen som gör att vissa flytvästar kan ha markeringen för vikt på 40+, alltså att flytvästen passar personer från 40 kilo och uppåt, då är gren-remmen helt avgörande att flytvästen sitter ordentligt på mindre personer.
Jag gillar flytväst helt enkelt, om inte annan än för att jag kan stoppa nycklar, telefon mm någonstans och så behöver jag ej tänka på de riktiga anledningarna med flytväst."
- Jörgen Kard -
Förklaring om flytvästens olika märkningar.
Kolla gärna in Sjöräddningssällskapets filmer om "Köldchock" och "Swim Failure" nedan.
Förtydligande om ovan nämnda saker:
Viktiga Skäl till att Använda Flytväst
-
Simsvikt (Swim Failure):
Nedkylning är en stor risk när du hamnar i vattnet. Det första som händer är att dina fingrar och extremiteter slutar fungera. För varje grad musklerna kyls ner, minskar deras styrka med 10%. Med en flytväst ökar du tiden du kan hålla dig flytande markant. -
Köldchock:
När kroppen plötsligt utsätts för kallt vatten kan du drabbas av köldchock, vilket gör det svårt att kontrollera andningen och ökar risken för kallsupar. En flytväst hjälper till att minska risken för köldchock genom att hålla dig flytande och minska exponeringen för det kalla vattnet. -
Trauma:
-
Om du råkar ut för en olycka, som ett slag mot huvudet eller att bli påkörd, är en flytväst avgörande för att hålla dig flytande och öka dina chanser att överleva.
-
Sjukdom:
-
Vid sjukdomar som epilepsi, hjärtproblem eller stroke ger en flytväst dina kamrater extra tid att hjälpa dig, vilket kan vara livräddande.
Välj Rätt Flytväst
När du väljer flytväst är det viktigt att den passar bra och har de funktioner som du behöver. Här är några saker att tänka på:
- Förvaring: Många flytvästar har praktiska fickor för småsaker som tejp, extra lina, toalettpapper och kniv. Vissa modeller har även fickor på ryggen för vätskepåsar.
- Värme: En flytväst hjälper till att hålla dig varm. Ett mobilfodral innanför flytvästen kan skydda telefonen och förlänga batteritiden.
- Synlighet: Välj en flytväst som syns bra för att öka din säkerhet på vattnet.
- Justering: Flytvästar med justerbara remmar både vid sidorna och axlarna kan anpassas efter klädsel och paddelstil, vilket gör att fler kan använda dem.
- Vattentätt Fodral: Ett vattentätt fodral på flytvästen gör mobilen lätt åtkomlig och skyddar den från att bli ett sänke.
- Grenrem: En grenrem kan vara mycket användbar, då den ser till att flytvästen sitter ordentligt även på mindre personer. Detta är särskilt viktigt för flytvästar märkta för vikt 40+.
Extra Fördelar med Flytväst
Förutom säkerheten erbjuder flytvästar flera praktiska fördelar:
- Förvaringsmöjligheter: Flytvästar med fickor ger extra förvaringsutrymme för nycklar, telefon och andra nödvändigheter.
- Värme: Flytvästen hjälper till att hålla kroppsvärmen, vilket är särskilt användbart vid längre paddlingsturer.
- Mobilförvaring: Ett vattentätt fodral som fästs på flytvästen gör mobilen lättåtkomlig och skyddar den mot vatten.
Grenremmen på vissa flytvästar ser till att västen sitter på plats, även om den är lite lösare under paddling.
Lär Dig Mer
Titta på vår korta film där vi förklarar vad de olika markeringarna på flytvästar betyder och hur du bäst kan använda dem för din säkerhet. Besök vår webbshop för att hitta den perfekta flytvästen för dina behov!
Om flytväst-standarder:
Svenska livräddar sällskapet förklara de olika klasserna enl. nedan:
Flytkraft
För normalt fritidsbruk finns tre flytväststandarder indelade efter flytkraft i Newton (N): 50, 100 och 150. Något förenklat kan sägas att en väst med150N har en volym på 15 liter. Inom en och samma standard kan flytkraften variera. En barnflytväst med 100N har inte lika mycket flytkraft som en vuxenväst. En flytoverall kan ha 120N flytkraft men ändå klassas som ett 50N flytplagg.
50 Newton (N)
Det finns olika flytvästar för olika vattensporter och är ofta utformade för god rörligt har och har en flytförmåga på 50 (N). De klassas därför som flythjälpmedel och har inte har krage för huvudet. Flytkraften i västen är jämt fördelat på mage och rygg, västen vänder därför inte personen till ryggläge i vattnet. En vanligt förekommande modell är den så kallade seglarvästen.
Det finns en rik flora av flytplagg för olika ändamål. För att få säljas som flytplagg måste de vara klassade som 50N (Newton) flytplagg.
100 Newton (N)
Den här räddningsvästen är den som de flesta anser den klassiska flytvästen, den är lämplig för vuxna som inte kan simma och det bästa alternativet för barn. Den är ofta i starka färger såsom gul, orange eller röd och försedd med reflexer. Med hjälp av nya, mjuka material och förbättrad design har de blivit avsevärt bekvämare än förr i tiden.
För barn som ska vara ute till sjöss finns flytvästar med inbyggd livsele vilket innebär att de är lätta att koppla fast och underlättar vid lyft.
150 Newton (N)
Flytvästar i 150(N) är de med störst flytkraft, de existerar i fasta flytmaterial men de är väldigt otympliga att ha på sig, därför är de flesta flytvästar med 150 (N) upplåsbara. De uppblåsbara västarna är gjorda för att vara smidiga att ha på sig ombord.
En del uppblåsbara flytvästar har en integrerad livsele vilket är en stor fördel vid koppling och lyft. Grenbandet utgör en säkrare flytväst då det gör att flytvästen sitter på plats, men det bör inte vara för hårt åtdraget, då det kan det bli besvärande när västen är uppblåst och svårt att justera när personen befinner sig i vattnet. De uppblåsbara västarna är de, tekniskt sett, mest komplicerade västarna. Därför rekommenderas de inte till barn under 40 kilo eller vuxna som inte kan simma. För att västarna ska fungera säkert krävs en kunnig och noggrann användare.
275 Newton (N)
För yrkesbruk finns CE-västar på hela 275 Newton. De används inom bland annat offshore- och fiskeindustrin.
Kanotförbundets film om flytvästar: