Ja, behöver du verkligen ett kapell?
Ett sittbrunnskapell, även kallat "kjol" som man kan ha vid paddling av kajak är bra att ha vid vågiga förhållanden eller om det regnar och man vill hålla benen torra. Men vid paddling i fint väder och lugna vatten finns det ingen större anledning att använda sittbrunnskapell. Om du tänker vara avancerad och öva på roll, alltså att hamna upp och ner i vattnet och ta dig upp igen sittandes i kajaken, så rekommenderas kapell så att du slipper få brunnen full med vatten.
Ett sittbrunnskapell är alltså som en kjol vilken man har på sig i brösthöjd och den nedre delen av kjolen smiter runt hålet där man sitter i kajaken, sittbrunnshålet. Sittbrunnskapellet håller vatten ute i form av både vågor, regn och stänk från paddeln, samtidigt som det håller värmen inne i sittbrunnen och då även kroppen från brösthöjd och ner.
Kan jag paddla utan sittbrunnskapell?
Det går fint att paddla utan sittbrunnskapell i de allra flesta kajaker. Kajaker är lite olika byggda runt sittbrunnen och vi brukar säga att de är mer eller mindre väderskyddade. Men som sagt, alla "normala" kajaker går fint att paddla i lugna vatten utan sittbrunnskapell och det är många som väljer att paddla utan kapell. Det kan handla om att man vill ha en större frihetskänsla eller kanske att man tycker det känns läskigt att trä på sig kapellet, eller så har man tur och det är för varmt för att ha kapell.
De extrema lågvolymskajakerna, såsom Grönlandskajaker, ligger väldigt lågt i vattnet och det behövs bara en liten vickning för att det ska rinna in vatten i sittbrunnen. Där rekommenderas kapell i alla förhållanden.
Generellt sett lossnar kapellet om man råkar välta, speciellt på plastkajaker, men det är en viktig sak att komma ihåg.
Handtaget fram på sittbrunnskapellet ska alltid vara framme och synligt när du paddlar. Om du har ett kapell som sitter väldigt hårt runt sittbrunnen behöver du komma ihåg att det första du gör om du råkar välta är att lossa kapellet från kajaken genom att dra i handtaget.
Hur använder jag ett sittbrunnskapell?
Börja med att ta på dig kapellet och dra åt det kring midjan. Om du har kapellet innanför eller utanpå flytvästen är en smaksak. Innan du sätter dig i kajaken, fäst upp kapellet så det inte hänger ner bakom dig. Håll upp det med munnen eller vik upp det och stoppa det innanför kanten på kapellet. Detta är för att du inte ska sätta dig på kapellet. När du väl sitter i kajaken och ska trä på kapellet, börja bakifrån och arbeta dig framåt. Avsluta längst fram och se till att handtaget är synligt och lättåtkomligt.
Olika typer av kapell för kajaker
Transportkapell eller "täck-kapell"
Dessa kapell är till för att täcka sittbrunnen helt, så att smuts, djur och regn inte kommer in i kajakens sittbrunn vid förvaring. Under transport på biltaket minskar även transportkapellet vindmotståndet när man kör. När man har en kajak med flera sittbrunnar, eller som vissa kajaker har med två sittbrunnar och ett öppet hål i mitten, där är det tänkt att man använder ett täck-kapell där under paddling.
Halvkapell
Halvkapellet täcker bara den främre delen av sittbrunnen och skyddar mot måttlig översköljning. Det kan vara en skön mellanväg där man har visst skydd men ändå en fri och luftig känsla. Har man till exempel en liten hund i knät, kan hunden titta upp ibland.
Tuilik
En tuilik är en vattentät jacka som används av inuiter när de paddlar kajak. Den är tätad vid ansiktet, handlederna och runt sittbrunnssargen. På detta sätt kan paddlaren kapsejsa och sedan komma tillbaka upp (genom att använda en eskimåsväng / roll) utan att bli blöt och utan att få in något vatten i kajaken.
Olika detaljer på kapell för olika egenskaper
De flesta kapell för havskajaker är tillverkade i nylon och är försedda med någon typ av coating på insidan samt tejpade sömmar för att göra kapellet vattentätt. Då nylon inte är flexibelt är dessa justerbara kring både midja och sittbrunnssarg. Det finns även flexibla kapell som neoprenkapell, vilka flexar och passar därmed fler olika typer av sittbrunnar. Tack vare stretchmaterialet minskar pölen som ofta skapas uppe på kapellet. Pölen är ingen fara i sig om kapellet är tätt, men det kan vara skönt att vara utan den. Ett annat sätt att slippa pölen och få extra utrymme över knäna är att välja ett kapell med en latta som håller upp kapellet i en bågform.
Hängslen på kapellet
Har du hängslen på ditt sittbrunnskapell kan du spänna upp kapellet högre och därmed försvinner också den omtalade pölen. Hängslen är även bra att ha varma dagar då du vill lufta sittbrunnen och inte dra åt kring midjan men ändå ha skydd mot vågorna.
Det kapell som vi valt att sätta vårt namn på har just både latta, hängslen och en praktisk ficka för snacks, solglasögon med mera. Kajaksidan-kapellet.
För dig som paddlar lite ibland rekommenderar vi det vanliga prisvärda nylonkapellet. När vi själva ska ut på lite längre turer väljer vi gärna vårt egna Kajaksidan-kapell i nylon försett med latta, hängslen, ficka och reflexer. Hos klubbar, där kapellen hanteras kanske lite ovarsammare och används dagligen, är kapellen från Reed populära eftersom de är väldigt slitstarka.
Hur hittar jag rätt storlek när jag ska köpa kapell ?
När du ska köpa nytt kapell så mät då yttermåtten på sittbrunnens sarg, ta längd och bredd. Sedan finner du rätt mått i storlekstabellerna för respektive kapell.
Kom ihåg bara att inte ta måttet från kajakens specifikation på sittbrunnens storlek för då får du innermåttet på sittbrunnen. På det måtten så behöver man generellt sett lägga på ca 6 cm på både längd och bredd för att få korrekt yttermått för kapellet.
Oavsett vilken typ av kapell du väljer, kommer det att göra din paddling säkrare och skönare.
Go paddling på er !