Lär dig mer om Grönlandspaddlar

Återvänd till paddlingens ursprung med grönlandspaddlar - en resa till skönhet, tradition och funktionalitet.

Grönlandspaddlar monterade på en vägg
Grönlandspaddlarna tar oss tillbaka till paddlingens ursprung, till en tid då människor paddlade över världens vatten med elegans och precision. Dessa paddlar är mer än bara verktyg för framdrivning, de är konstverk som är handgjorda av trä i skiftande nyanser, var och en unik och full av karaktär. Men utöver sin skönhet erbjuder grönlandspaddlarna en paddelupplevelse som är både avslappnad och effektiv, vilket ger paddlaren en djupare koppling till vattnet och dess omgivning.

Lär dig mer om paddeltekniken med en Grönlandspaddel i nedan film:

Fördelarna med Grönlandspaddlar

Grönlandspaddlarna är designade för en låg och avslappnad paddelföring, vilket minskar påfrestningen på axlar och handleder. Med sina lågt positionerade armar och den minimala vinkeln på paddeln kan paddlaren njuta av längre turer utan att riskera överansträngning eller skador. Med den klassiska paddeltekniken för grönlandspaddel så blir det minimal rörelse för handleder, armbågar och axlar.
Kvinna med grönlandspaddel
De träpaddlar som skapas av skickliga hantverkare är alla unika mästerverk, medan de i kolfiber erbjuder ett modernare och ofta slittåligt alternativ. Oavsett material har grönlandspaddlarna en design som är anpassad för att passa olika paddelstilar och preferenser.

Utforska modellerna Nanook, Isigaa och Aleutian

- Nanook, inspirerad av västra Grönland, är utrustad med en tydlig skuldra mellan blad och skaft. Detta markerar det optimala greppet. Dess liksidiga design gör den lämplig för tekniska manövrar och rollar, vilket ger paddlaren ett säkert och stabilt grepp även under vatten.
- Isigaa, med sin mjuka övergång mellan blad och skaft, erbjuder en smidigare hantering och är idealisk för tekniska konster som "Siding strokes". Denna modell, från östra Grönland, har en kam som går över skaftet, vilket ger paddlaren extra kontroll och precision.
- Aleutian, från övärlden mellan Alaska och Ryssland, är utformad med en plan sida och en sida med en förstärkt rygg på sina blad, detta ger paddeln både styvhet och styrka. Den väljs ofta med en längre längd och är ett populärt val för de som föredrar en mer kraftfull framdrivning.

Förklarande film om skillnaderna mellan de olika paddeltyperna: Grönlandspaddel, Vingpaddel och Plattpaddeln / Touringpaddeln.

Hur tar man hand om sin Grönlandspaddel i trä?

Träpaddlarna slits oundvikligen med tiden, och kan få märken från stenar eller bli repiga vid rollning. För att behålla ny-känslan så bör de underhållas regelbundet.

Mindre ojämnheter slipas bort med sandpapper, börja med kornstorlek 200 och avsluta med 1000. Grövre hack kan jämnas till med en kniv eller hyvel och sedan slipas. Vid större skador, använd epoxi och fyll ut.

Efter slipning, applicera tungolja med en luddfri trasa, särskilt på ändträet. Låt oljan torka i 24 timmar.

Avsluta med att varsamt borsta paddeln med bronsull för en len yta.

Med rätt vård kan paddeln vara som ny i många år.

 

Lockar underhållsfri och delbar Grönlandspaddel ?

Önskar du en slitstark och robust paddel i kolfiber så rekommenderar vi att du tar en titt på Narsaq 2 från Paddlespot.

Den har den matta sköna känslan. Grov, vacker kolfiberväv och jättefin finnish.

En bra och vacker turpaddel.

Avslutande Tankar
Oavsett vilken modell du väljer, tar en grönlandspaddel dig med på en resa tillbaka i tiden, samtidigt som den levererar toppmodern prestanda. Hos oss hittar du ett brett urval av grönlandspaddlar, var och en unik och full av karaktär. Upplev skönheten, traditionen och funktionaliteten hos grönlandspaddlarna och ta din paddling till nya horisonter.
De grönlandspaddlar som vi på Kajaksidan saluför finner du HÄR
Bild tagen från en kajak i Norge med en grönlandspaddel

Fler bloginlägg

Se alla
Lasta kajak på biltak

Lär dig allt om att köra din kajak på bilen.

Här får du alla knep hur du lastar din kajak smidigt och säkert på biltaket.

Lär dig vilka kajakhållare du kan använda och hur du ska få upp kajaken på biltaket, hur du binder fast kajaken och hur den ska ligga.

Vilken flytväst ska jag ha och varför är flytväst bra att ha?

Vilken flytväst ska jag ha och varför är flytväst bra att ha?

Vad är bra att tänka på när man titta på en ny flytväst. Här finner du tips samt en lite påminnelse om varför det är bra med flytväst.
Vad ska jag ha med mig i kajaken?

Vad ska jag ha med mig i kajaken?

Vi tipsar om vad du kan ha med dig i kajaken vid olika turer och olika temperaturer.