Vi på Kajaksidan tycker att torrdräkten är ett fantastiskt plagg som gör oss som paddlare mer avslappnade och möjliggör att vi kan njuta till fullo när vi är ute på vattnet under alla årstider.
Torrdräkten både ökar säkerheten och gör vardagen med kajaken enklare eftersom du kan kliva rakt ut i vattnet när du ska kliva i kajaken.
Här följer lite tips och råd om hur du tar hand om din dräkt på bästa sätt
När man ger sig ut för att paddla är det ofta underbara dagar med varm luft men kallt vatten. Därför vill vi lyfta fram fördelarna med en torrdräkt. Den håller dig torr och alla våra modeller andas ut fukten precis som en skaljacka.
Hur ska man klä sig under torrdräkten?
Det är det som bärs under dräkten som isolerar, så vi rekommenderar att ha lite mer kläder på underkroppen beroende på vattentemperaturen och hur långt från land du planerar att paddla. På överkroppen rekommenderar vi lite mindre kläder, anpassat efter lufttemperaturen och aktiviteten under paddlingen. Detta gör vi för att även om du skulle hamna i vattnet och ha svårt att komma upp i kajaken, kan du troligen trycka ner aktern på kajaken och komma upp med överkroppen på kajaken för att vila med benen i vattnet.
Hur fungerar torrdräkten?
Torrdräkten är helt torr och det är det som bärs under den som isolerar, så det är luftlagren som håller kylan ute.
Vi rekommenderar dig som äger en torrdräkt att prova att bada med den så du förstår hur odramatiskt och faktiskt härligt det är att vara i vattnet med torrdräkt på. Dessutom rekommenderar vi att du övar på att ta dig upp i kajaken så att du kan planera din tur efter din egen förmåga.
Av och påklädnad av torrdräkt
- När du tar av och på dig dräkten, var försiktig så att du inte skadar hals- eller handledsmudden med dina naglar. Var även försiktig med klockan och andra vassa föremål såsom smycken.
- Tänk alltid på att dragkedjan ska vara fullt öppen innan på- och avklädnad, då man annars riskerar att skada den.
- När du har torrdräkten på dig, sätt in ett finger i halsmudden och kryp ihop så du pressar ut luften. Därmed får dräkten en bättre passform.
- Ha alltid någon typ av sko utanpå dräkten så du skyddar den mot stick och skav.
Skötsel & Förvaring
- För att få bort saltpartiklar så skölj gärna dräkten i duschen någon gång då och då, både in- och utvändigt. Paddlar du i saltvatten rekommenderas att skölja av dräkten utvändigt efter varje tur.
- För att torka dräkten så vänd den in och ut och häng den upp och ned.
- Förvara torrdräkten i skydd från solen och gärna i ett svalt och torrt utrymme, helst upphängd men det går även att vika ihop den försiktigt utan att pressa ihop den.
- Vid behov så handtvätta dräkten med milt tvättmedel.
- Impregnera vid behov, alltså om yttermaterialet suger åt sig vatten. Hör med varje enskild leverantör för detaljer.
- Smörj dragkedjan då och då. Använd Ti-Zip silikonolja till plastdragkedjor och bivax till metalldragkedjor.
- Använd ej strykjärn på torrdräkten.
Neoprenmuddar
- Om du tycker din neoprenmudd är för trång så prova ändå att ha den på dig några gånger då den töjs lite. Om du ändå behöver vidga mudden så gör det försiktigt i små steg genom att trä mudden över en kruka alternativt en flaska och låt den sitta över natten. Men kom ihåg att göra det i små steg då den ej krymper tillbaka.
Latexmuddar
- Undvik att utsätta latex för hög värme, mycket solljus och kemikalier.
- Undvik kontakt med vassa objekt som smycken och klockor då ett litet hack kan leda till att latexmudden rivs upp.
- Tvätta med mild tvål för att ta bort solskyddskräm, hudkräm och salt, med mera.
- Latexmudden har en begränsad livslängd men det finns medel som skyddar latexmudden och förlänger dess livslängd. Det är även förhållandevis enkelt att byta latexmudden.
Känns dina latexmuddar för små för dig?
Då kan du klippa mudden enligt nedan.
- Vänd mudden ut och in för justering. Då blir linjerna som du ska följa tydligare.
- Använd en vass sax och var noga med att ej få små hack i mudden.
- Klipp strax utanför en linje. Klipp endast EN ring i taget och testa dräkten igen.
Här finner du vår sortiment med torrdräkter för paddling.
Säkerhetstänk vid paddling
- Torrdräkten ersätter inte flytvästen. Ha alltid flytväst på dig. Risk finns annars att luft samlas i benen på torrdräkten, det ger mer flytkraft i fötterna än överkroppen.
- Torrdräkten är gjord för att hålla dig torr, men den har inget värmeisolerande lager, så klä dig lagom under dräkten. Beakta luft- och vattentemperatur samt aktivitetsgrad och var du ska paddla.
- En grundregel kan vara att klä sin underkropp efter vattentemperaturen och hur långt från land du planerar att paddla och klä överkroppen efter lufttemperaturen kombinerat med aktivitetsgraden på din paddling. Detta pga av att man mest troligt i en nödsituation kan häva upp överkroppen på kajaken och vila med benen i vattnet, då utan att bli nedkyld.
- Se till att dragkedjorna är helt stängda.