Med några få frågor guidar vi dig till ett smalare urval av några passande kajakmodeller.


Med fakta kring längd, vikt, typ av kajak och önskemål om material så gallrar vi fram ett antal passande modeller.

Typ av kajak: Här kan du välja mellan Havskajak och Rekreationskajak.

Havskajaker
 är kajaker som är lämpliga att gå på tur med. De är ofta lite längre, från ca. 4.5meter, då de ska gå lite mjukare i vågor samt ha tillräcklig volym för att få plats med packning för din paddeltur. Om du inte planerar att ta längre paddelturer, men kommer i huvudsak att paddla på större vatten som öppen skärgård och ute på havet så bör du försöka hitta en kajak i denna kategori. Havskajaker fungerar även alldeles utmärkt för att paddla i sjöar och andra mindre vattendrag.

Rekreationskajaker är för dig som vill ha en kajak för att paddla i insjöar, vikar, åar och andra skyddade vatten där det ej går större vågor. Dessa kajaker är lite kortare än havskajaker och ofta relativt breda och flatbottnade för att erbjuda hög stabilitet. Nackdelen med denna kategori av kajaker är att de inte är lämpliga för paddling i skärgård och hav då de blir 'oroliga' i vågor. P.g.a. den kortare längden och oftast större bredden så är de även inte lika lättdrivna som havskajaker, vilket kan vara jobbigt om man går på tur i grupp och har svårt att paddla i samma hastighet som sina kamrater.

Material:
Här kan du välja mellan Glasfiber och Plast.

Glasfiber
 är ett förenklat namn då det i guiden även kan handla om kolfiber, Kevlar, lin, Soric, bambu och andra kompositmaterial under detta val, men här kallar vi det ”Glasfiber” vilket är standard materialet i denna grupp.

Kajaker byggda i glasfiber har fördelar mot plast, då de är lättare, de glider lättare genom vattnet tack vare sin finare ytfinish och sitt styvare skrov. Det finns även ett bredare urval av modeller, vilket innebär att det är enklare att hitta helt ’rätt’ kajak för dig. De flesta upplever glasfiberkajaker som vackra, och de går att hålla i sitt ursprungliga skick under hela kajakens livstid.

Rykten om att glasfiber kajaker generellt ska vara ömtåliga stämmer ej. En glasfiberkajak tål normal hantering hur bra som helst. Grundstötningar i skärgården är inga problem och vanliga strandhugg är ingen fara alls.

Väljer du dock en surfski på ca 15 kg i glasfiber, då har du en lite skörare kanot, men väljer du en normal havskajak från oss så får du en tålig kajak. Se vår film om hållbarhet.

Plast
finns också i en mängd olika kvalitéer. Vår erfarenhet av plastkajaker är att materialkvalitén skiljer sig kraftigt mellan olika tillverkare, och att detta ofta inte behöver påverka priset på kajaken. Vi testar en mängd kajaker på marknaden för att kunna erbjuda hög kvalitet till bra priser. En-lagers plast eller tre-lagers plast skrivs det mycket om. Vår erfarenhet säger att det även här är plastkvalitén som i huvudsak avgör styvheten och hållbarheten och inte hur många lager kajaken är tillverkad i. En välbyggd en-lagers kajak kan vara styvare och tåligare än en tre-lagers kajak i en sämre plastkvalitet. I vårat sortiment har vi valt ut modeller av både en- och trelagers plast med sina respektive fördelar.

Plastens fördelar gentemot glasfiber är att den tål mer stryk och oöm behandling. Känner du att du verkligen vill köra upp på den där stranden med 10cm stora stenar i full fart, ja då kanske plast är rätt val för dig. Plastkajakerna är generellt sett även billigare, men var försiktig med att köpa en för mjuk och lätt plastkajak. Risken är stor att den deformeras både under transport och vid förvaring.

 När du har gjort ovanstående val så får du normalt fram mellan 1-6 kajakmodeller.

Att tänka på vid valet av kajak

Var ska du i huvudsak paddla?
Om du ska paddla i skärgård eller hav så är det bra med en lite längre kajak (från ca 4.5m). Detta för att få en kajak som går mjukt i sjö samt är tillräckligt lättdriven i motvind och vågor. En kort kajak går upp på vågorna och blir orolig i sjön. De korta kajakerna runt 4meter och kortare är ofta breda i kombination med en flat botten (för att få tillräcklig bärkraft för en vuxen person). Dessa modeller ger hög stabilitet på lugnt vatten, men blir oroliga ute i skärgård och till havs.

Om du ska paddla i insjöar, vattendrag och skyddade vikar så kommer de flesta kajaker att fungera. En kortare kajak kommer i de flesta fall inte vara lika lättdriven som en längre kajak, så om du köper en kajak för att i huvudsak motionera så kommer en lite smalare och längre kajak vara trevligare att paddla. Om du vill ha en trygg och stabil kajak för lugna turer så ger en bredare kajak högre stabilitet, framför allt när du ska i och ur kajaken.

 

Vilken typ av paddling vill du ägna dig åt i huvudsak?
Valet av kajak beror även på om du i huvudsak vill turpaddla, motionspaddla eller ha din kajak för kortare turer, t.ex. vid ett sommarställe. 

En motionskajak ska vara lättdriven och kursstabil samt inte vara för bred där du sätter i paddeln. Dessa kajaker har ofta en rak kölkurva (botten av kajaken) samt mjuka skrovformer utan skarpa slag. Denna skrovform glider lättare genom vattnet. För dig som vill ha en kajak för motion, men som samtidigt är lämplig för turpaddling så kan WK-kajakerna vara en perfekt kajak som finns i olika storlekar. Dessa kajaker är mycket lättpaddlade samt tillräckligt stabila även för turpaddling. 
För dig som vill ha en ännu mer utpräglad motionskajak så kan surfskis vara ett roligt alternativ. De finns i olika bredder och former för såväl nybörjare som elit. En surfski är lätt att komma upp i efter en kappsejsning då sittbrunnen är öppen. Den är även självlänsande så vattnet rinner automatiskt ut.

För turpaddling så är det fortfarande bra med en lättdriven kajak, men sjöegenskaperna behöver vägas in mer. En bred kajak behöver inte nödvändigtvis upplevas som en trygg kajak på större vatten. Här är fokus att hitta en kajak som går mjukt i sjön, som du sitter bra i och som passar din budget.
Man bör även fundera på hur mycket packning man vill ha med sig vilket ofta speglas i hur långa turer man planerar att ta. Här är det även viktigt att hitta en kajak som passar ens egen storlek då man ska spendera många timmar i kajaken. För dig som är kort så är det viktig att kajaken är lite lägre och inte för bred. Detta för att du ej ska ha onödigt brett där paddeln ska sättas i vattnet. 
För dig som är lång så är det viktigare att kajaken är tillräckligt rymlig för att kunna ändra sittställning för att undvika att bli för stel.

Om du vill ha en trygg och stabil kajak för lugna turer så ger en bredare kajak högre stabilitet, framför allt när du ska i och ur kajaken. Det kan även vara bra att tänka på hur stor sittbrunn man vill ha. En större sittbrunn är ofta betydligt enklare att komma i och ur då man kan sätta sig i kajaken och sedan sträcka ut benen under däcket.

Hur påverkas valet av kajak av din storlek?
Valet av kajak beror självklart även på hur lång du är och hur mycket du väger. Dock påverkas längden av kajaken i huvudsak av vilka vatten du ska paddla i. Är du kort så bör man hitta en kajak som är låg och inte för bred för att få en bekväm paddelföring. Är du lång så bör du testa så du får plats i kajaken och att fotstöden eller pedalerna är lämpligt placerade. Är man lite tyngre så kan en kajak som är byggd för paddlare som väger mindre bli instabil, så försök hitta en kajak som är rekommenderad för din vikt.
Vad gäller bredd så är det positivt att ha kontakt med kajaken, men det ska inte vara obekvämt och trycka mot kroppen. Om du ska använda kajaken för motionspaddling så är det bra att inte sitta för tajt i kajaken då man ofta jobbar ännu mer med rotation då man paddlar och därför behöver man lite mer utrymme.

Använd denna guide som ett hjälpmedel för att hitta rätt, men vi rekommenderar alla kunder som har möjlighet att besöka oss samt för långväga kunder att ringa till oss så vi mer i detalj kan hjälpa er att hitta rätt kajak.

I våran butik i Nacka så har vi en kajakpool där du kan känna på kajakernas stabilitet helt utan risk att välta.

Välkommen till oss!

Populära varumärken

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få information om erbjudanden & kampanjer.