De fem viktigaste säkerhetsprodukterna för kajakpaddlare

Är du redo att ge dig ut på vattnet med din kajak, men känner dig osäker på vilka säkerhetsprodukter som behövs? Ingen fara, du är inte ensam. Att paddla kajak är en fantastisk upplevelse som förenar oss med naturen och ger en känsla av frihet. Med den friheten kommer ansvar, och det första steget för en säker paddelupplevelse är att ha rätt utrustning. Det är lätt att gå vilse i djungeln av tillbehör som finns att köpa på marknaden och det gör det svårt att sålla ut vad det är man faktiskt behöver. I det här inlägget ska vi dyka in i de fem absolut viktigaste säkerhetsprodukterna varje paddlare bör ha, så att du lättare kan skilja på produkter som är “need to have” från produkter som är “nice to have”. De fem säkerhetsprodukter som vi tycker varje kajakpaddlare ska ha är:

  1. Flytväst
  2. Vattentätt fodral för mobiltelefon
  3. Paddelflottör
  4. Länspump (kajakpump)
  5. Paddelsäkring

Här nedanför berättar vi allt du behöver veta om de olika produkterna och varför du behöver dem för att hålla dig säker och därmed kunna njuta av varje paddeltur till fullo!

Flytväst för kajakpaddling

En flytväst är ett måste när du ger dig ut på vattnet. Många kommer ihåg Sjöfartsverkets kampanj som löd “Den som inte använder flytväst måste vara korkad” - och vi kan inte annat än hålla med. Så många onödiga drunkningsolyckor har skett för att man inte har haft en flytväst på sig.

Flytväst för kajakpaddling

När man paddlar så kan man oftast använda vilken typ av flytväst som helst, men väljer man en flytväst som är särskilt utformad för paddling, så får man en betydligt bättre rörelsefrihet och komfort. En bra flytväst bör ha justerbara remmar för att säkerställa en passform som är tajt men bekväm. Färgval är också viktigt; lysande färger som orange eller gul ökar synligheten i vattnet.

Du hittar vårt utbud av noga utvalda flytvästar för kajakpaddling här.

Vattentätt fodral för mobiltelefon

I en nödsituation kan din mobiltelefon vara din livlina. Ett bra vattentätt telefonfodral skyddar inte bara din telefon mot vatten utan tillåter dig även att använda pekskärmen och knapparna genom fodralet. Ett hett tips är att välja ett fodral som har ett snöre som du kan fästa i exempelvis flytvästen, vilket säkerställer att den alltid finns till hands när du behöver den. Innan du använder ditt fodral första gången så kan det vara bra att testa att det fungerar som det ska, även när du har kalla fingrar.

Du hittar våra bästa vattentäta telefonfodral här.
Vattentätt telefonfodral för kajakpaddling

Paddelflottör

En paddelflottör är en viktig del av din säkerhetsutrustning, särskilt om du paddlar ensam. En paddelflottör är en flytkropp som används för att stabilisera kajaken när du återgår till kajaken från vattnet. Du fäster paddelflottören på ena paddelbladet och fäster det andra paddelbladet i kajaken. På så sätt får du en stabiliserande “ponton” som du kan använda som stöd när du tar dig upp i kajaken igen.

Många paddlare känner sig trygga i att de kan ta sig upp i kajaken igen utan paddelflottör, eftersom de testat att göra självräddningsövningar och då klarar av att ta sig upp i kajaken utan hjälp. Vad de flesta glömmer bort är att förhållandena kan vara helt annorlunda när du är ute på tur. Det blir exempelvis mångfaldigt svårare om det är vågigt när du ska ta dig upp i kajaken och då kan även den mest erfarne behöva en paddelflottör till hjälp. Man ska dessutom komma ihåg att det i ett skarpt läge, kan vara svårt att prestera det som man lyckas göra under träning.Paddelflottör för kajakpaddling

Paddelflottörer finns i två olika varianter; uppblåsbara och fasta i skum. Uppblåsbara flottörer är lätta och tar liten plats när de inte är uppblåsta, medan fasta flottörer erbjuder omedelbar stabilitet utan behov av förberedelser.

Klicka här för att komma till vår rekommenderade fasta paddelflottör eller klicka här för att komma till den uppblåsbara paddelflottör som vi rekommenderar.

Länspump/kajakpump

Att snabbt kunna tömma kajaken på vatten efter en kapsejsning är avgörande för säkerheten. En länspump gör det möjligt att effektivt få ut vattnet ur sittbrunnen, vilket är särskilt viktigt i kallt vatten eller när man inte lätt kan ta sig till land för att tömma kajaken. Anledningen till att vi rekommenderar en länspump för kajakpaddlare och inte ett öskar som används i de flesta andra typer av båtar är bristen på utrymme i sittbrunnen. De flesta sittbrunnar är inte tillräckligt stora för att man ska komma åt med ett öskar. En länspump däremot kan man alltid lätt sticka ner mellan knäna. Det är en bra idé att öva på att använda pumpen så att du är förberedd i en nödsituation.

Klicka här för att komma till den länspumpen som vi rekommenderar.
Länspump för kajakpaddling

Paddle leash/Paddelsäkring

En paddelsäkring förhindrar att din paddel flyter iväg om du släpper den eller om kajaken kapsejsar. Detta är särskilt viktigt i starka strömmar eller när du är trött. Paddelsäkringen ska vara tillräckligt lång för att tillåta fri rörelse men inte så lång att den blir i vägen.

Klicka här för att komma till vårt sortiment av paddelsäkringar.

Paddelsäkring för kajakpaddling

Att paddla kajak är en underbar aktivitet som erbjuder både avkoppling och äventyr. Men att vara väl förberedd med rätt säkerhetsutrustning är nyckeln till en trygg och njutbar upplevelse. Genom att utrusta dig med dessa grundläggande säkerhetsprodukter är du redo att möta utmaningarna på vattnet med större förtroende och säkerhet. Så packa din väska, ta på dig flytvästen och ge dig ut på ditt nästa paddeläventyr med vetskapen att du är väl skyddad!

Fler bloginlägg

Se alla
Lasta kajak på biltak

Lär dig allt om att köra din kajak på bilen.

Här får du alla knep hur du lastar din kajak smidigt och säkert på biltaket.

Lär dig vilka kajakhållare du kan använda och hur du ska få upp kajaken på biltaket, hur du binder fast kajaken och hur den ska ligga.

Vilken flytväst ska jag ha och varför är flytväst bra att ha?

Vilken flytväst ska jag ha och varför är flytväst bra att ha?

Vad är bra att tänka på när man titta på en ny flytväst. Här finner du tips samt en lite påminnelse om varför det är bra med flytväst.
Vad ska jag ha med mig i kajaken?

Vad ska jag ha med mig i kajaken?

Vi tipsar om vad du kan ha med dig i kajaken vid olika turer och olika temperaturer.